Üzemorvos

Sok esetben találkozom a jogos kérdéssel: mi az üzemorvosi vizsgálat értelme?

A munkaköri alkalmassági vizsgálat lényege egyrészt a prevenció; a betegségek megelőzése életmódbeli/munkakörülményekre vonatkozó tanácsadással, illetve az esetlegesen már kialakult, de még kezdeti stádiumban lévő krónikus betegségek minél korábbi kiszűrése. Fertőzésveszélyes munkakörökben védőoltások beadása egészíti ki a prevenciót.

Másrészt a rehabilitáció; a munkaképesség-csökkenéssel rendelkezők visszaintegrálódási folyamatának segítése, számukra az optimális munkakör és munkakörnyezet biztosítása, ezzel a további egészségkárosodás megelőzése.
Ide kapcsolódik a táppénzes állományból munkába visszaálló dolgozók vizsgálata is- ez lehet hosszabb ideig tartó betegség, baleset, műtét, vagy munkahelyi baleset miatti keresőképtelenség utáni üzemorvosi vizsgálat. Ez azért fontos, hogy átmeneti vagy tartós egészségi állapot-csökkenés esetén védjük a munkavállalót az esetleges további egészségkárosodástól.

Életmód tanácsadás: fontosnak tartom segíteni annak a gondolkodásmódnak a kialakítását és gyakorlati megvalósítását, amely előtérbe helyezi az ember szellemi-lelki-testi egészségének megőrzését, ill. lehetőségek szerinti helyreállítását. Ennek érdekében Pácienseim részére egyénre szabott komplex életvezetési (táplálkozás, stresszkezelés, mozgás, vitamin-és ásványianyag-bevitel jelentősége) tanácsadást biztosítok. Amennyiben igény van rá, rendszeresen szedett vagy aktuális panaszaik miatt javasolt gyógyszereiket is felírjuk, konzultáció keretében pedig átbeszéljük leleteiket, zárójelentéseiket, ezekkel kapcsolatos kérdéseiket.

A gépjárművezető-alkalmassági, gépkezelői (pl. targoncavezetői) alkalmassági, lőfegyver alkalmassági vizsgálatok tartoznak még az üzemorvosi vizsgálatok körébe. Ezek során az egyén egészségügyi alkalmasságát véleményezzük az adott tevékenységre vonatkozóan.

Ki végzi a kezeléseket?

Ismerje meg kollégáinkat

 • Dr. Galzó Orsolya

  Dr. Galzó Orsolya

  foglalkozás-egészségügyi szakorvos

  Dr. Galzó Orsolya háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos vagyok. Holisztikus szemléletem miatt választottam ezt a két szakirányt. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a foglalkozás -egészségügyi ellátás nem csak a kötelező munka alkalmassági vizsgálatokról szól. A rendszeres vizsgálatokkal lehetőség nyílik a különböző egészségügyi rizikófaktorok felmérésére, betegség megelőző állapotok felismerésére és a betegségek korai kiszűrésére. Fő érdeklődési területeim a pszichoszomatika, a prevenció és az életmódorvostan.

 • Dr. Csatári Péter

  Dr. Csatári Péter

  foglalkozás-egészségügyi szakorvos

  Dr. Csatári Péter, háziorvos és foglalkozás-egészségügyi szakorvos vagyok. 2016-ban végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. 2019-ben háziorvostan, majd 2023-ban foglalkozás-orvostan szakvizsgát szereztem. 2024-től vasútegészségügyi akkreditált orvos is vagyok. NAgyon fontosnak tartom, pácienseim figyelmét felhívni az egészséges életmód, a prevenció és a szűrések fontosságára.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!

Rólunk mondták

 • Könnyen megközelíthető, barátságos környezet, empatikus, barátságos munkatársakkal mind a laborvizsgálat, mind az üzemorvosi vizsgálat ideje alatt. Tényleg csak ajánlani tudom!

  Tokaji Tibor, Szeged
 • Páciensként több szálon kötődöm a rendelőhöz: fogászat, üzemorvosi rendelés.Széleskörű a szolgáltatásuk, modern eszközpark, felkészült kollégákkal. Nagyon kedvesek, mindenre kiterjedő türelem és figyelem. Több szolgáltatás nyújtása jellemző mint egyéb helyeken.Köszönöm a törődést, figyelmet!

  Kalmár Szilvia, Kalmár Motor Kft. - Szeged

Gyakori kérdések

Szükség van-e beutalóra üzemorvosi vizsgálathoz? Válasz megtekintése
Betegállományba fel tud venni az üzemorvos? Válasz megtekintése
Milyen papírokat kell hoznom a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra? Válasz megtekintése
Szemüveget, kontaktlencsét hozni kell-e a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra? Válasz megtekintése
Táppénz után el kell-e jönnöm vizsgálatra üzemorvoshoz? Válasz megtekintése

Miből áll az üzemorvosi vizsgálat?

Sokan izgulnak amiatt, hogy nem tudják, mi vár rájuk egy üzemorvosi vizsgálat során.

Előzetesen egy egészségügyi kérdőív kitöltésére kérjük Pácienseinket, hogy átfogó képet kapjunk az egészségi állapotukról. Ezt követően részletesen kikérdezzük aktuális és megelőző panaszaikat, esetleges műtéteiket, lehetőség van felmerülő kérdések és magukkal hozott leleteik átbeszélésére.

Látásvizsgálat, majd fizikális vizsgálat következik, aminek lényege, hogy aktuális egészségi állapotukat felmérjük és rögzítjük.

Mindezek dokumentációja után kiállítjuk az adott munkahelyre szóló munkaköri, vagy adott esetben gépjármű vezetői, lőfegyver alkalmassági véleményt.

Mit hozzon magával?

Gyakori kérdés és sokszor a rendelőben okoz gondot, hogy mit szükséges elhozni az üzemorvosi vizsgálatra. Szeretnénk mindenki idejét megkímélni, a folyamatot megkönnyíteni, ezért néhány pontban összeszedtük a legfontosabbakat.

 • Beutalás munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra: ez a nyomtatvány a munkáltató által kitöltött, aláírt és lebélyegzett legfontosabb feltétele a vizsgálatnak
 • Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök esetén Egészségügyi vizsgálati kiskönyv érvényes (egy éven belüli) negatív tüdőszűrő, vagy mellkas rtg eredménnyel
 • szemüveg, ha van
 • gépkezelői engedély, ha van
 • gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatra: vezetői engedély
 • védőoltási kiskönyv, amennyiben munkakörhöz kötelező oltás szükséges
 • csökkent munkaképesség esetén a legutolsó bizottsági határozat
 • előző legfontosabb orvosi leletek, zárójelentés, labor lelet
 • vérnyomásnapló, vércukornapló, ha kezelt magasvérnyomás és/vagy cukorbetegség van

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!
Rendelés helye: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: 06-20 / 408-4584