Dietetika

A dietetika a táplálkozás tudománya, melynek célja az egészség fenntartása és javítása.

A dietetikusunk segít megérteni az egészséges étkezés fontosságát, és személyre szabott táplálkozási terveket készít az egyéni igények és egészségi állapot alapján.

A PrimaClinic Egészségközpont dietetikus általában szorosan együttműködik orvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel a betegségek megelőzése és kezelése érdekében.

Ki végzi a kezeléseket?

Ismerje meg kollégáinkat

 • Börcsök Nikolett

  Börcsök Nikolett

  Dietetikus

  Börcsök Nikolett Dietetikus vagyok. A dietetikai tanácsadások során szeretnék segítséget nyújtani az egészséges táplálkozás alapjainak elsajátításában, egyéb egészségügyi problémák esetén megfelelő diéta kialakításában, például testtömeg többlet, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, táplálék intoleranciák, táplálék allergiák emésztőszervrendszeri megbetegedések, valamint sebészeti beavatkozások kapcsán műtét előtti felkészülés, valamint műtét utáni rehabilitáció esetén.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!

Betegségek, ahol dietetikusunk segíteni tud

Szénhidrát agyagcsere zavarok

Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a sejteknek csökkent érzékenysége vagy válasza van az inzulin nevű hormonra. Az inzulin segít a sejteknek a glükóz (cukor) felvételében a véráramból, ezzel csökkentve a vércukorszintet.

Az inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin jelenlétére, így a glükóz nehezen jut be a sejtekbe, és a vérben magasabb vércukorszint alakul ki.

Az inzulinrezisztencia hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Az életmódbeli tényezők, mint a mozgásszegénység és az elhízás, valamint genetikai háttér is szerepet játszhatnak az inzulinrezisztencia kialakulásában. Az egészséges életmód, rendszeres testmozgás és megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az inzulinrezisztencia megelőzésében, kezelésében.

A cukorbetegség, más néven diabétesz, egy anyagcserebetegség, amelyet a szervezet inzulin nevű hormonjának elégtelen termelése vagy nem megfelelő hasznosulása okoz.

Az inzulin a vérben lévő glükózt (cukrot) segíti a sejtekbe jutni, ahol energiát termelnek. Ha az inzulintermelés nem megfelelő, vagy a szervezet nem hatékonyan használja fel az inzulint, a vérben magas glükózszint alakul ki.

A cukorbetegség két fő típusa létezik: 1-es típusú cukorbetegség, amikor a szervezet nem termel inzulint, és 2-es típusú cukorbetegség, amikor az inzulin hatékonysága csökken.

A betegség kezelésének alapja, a gyógyszeres és/vagy inzulin terápia mellett, a megfelelő étrend és életmód kialakítása.

Fontos, hogy a cukorbetegséget gondozni kell, mivel hosszú távon szövődményeket okozhat, például szív- és érrendszeri problémákat, vesebetegséget és számos egyéb komolyabb kórképet.

Amennyiben inzulinrezisztenciára vagy cukorbetegségre gyanakszik, érdemes szakorvoshoz fordulni a diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés érdekében.

Az inzulinrezisztencia tünetei nem mindig egyértelműek és változhatnak egyénenként.

Néhány lehetséges tünet és jelek közé tartozhatnak:

 • Magas vércukorszint: az inzulinrezisztencia eredményeként a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, így a glükóz nehezebben jut be a sejtekbe, ami magasabb vércukorszintet eredményezhet.
 • Fokozott éhség és szomjúság: a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia következtében nőhet az éhség- és szomjúságérzet.
 • Fokozott vizelés: az inzulinrezisztencia és a magas vércukorszint gyakran növeli a vizelettermelést.
 • Fáradtság: az inzulinrezisztencia okozta magas vércukorszint csökkentheti az energiaszintet, ami fáradtsághoz vezethet.
 • Testtömeg gyarapodás, különösen hasi elhízás: az inzulinrezisztencia hozzájárulhat a testtömeg  gyarapodáshoz, különösen a hasi területen.
 • Lassú sebgyógyulás: az inzulinrezisztencia befolyásolhatja a sebgyógyulást és növelheti a fertőzés kockázatát.
 •  A triglicerid és koleszterinszint növekedése: az inzulinrezisztencia növelheti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét, ami szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy az inzulinrezisztencia kezdeti stádiumában lehet, hogy nincsenek észrevehető tünetek. Ha azonban a fent említett tüneteket észleli, vagy aggódig az egészsége miatt, érdemes szakorvoshoz fordulni, aki megfelelő diagnózist és kezelést tud nyújtani.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) tünetei változhatnak az egyének között, és a betegség típusától függően eltérőek lehetnek. A leggyakoribb típusok a 1-es és 2-es típusú cukorbetegség.

Néhány általános tünet és jel a cukorbetegség esetén lehet:

 • Fokozott szomjúság és vizelés: gyakori szomjúság és gyakori vizelés lehet a magas vércukorszint következménye.
 • Fokozott éhség: az inzulin hiánya vagy hatékonyságának csökkenése miatt a sejtek kevésbé képesek felhasználni a glükózt, ami fokozott éhséghez vezethet.
 • Fáradtság: a sejtek energiához jutásának nehézségei miatt fáradtság és kimerültség jelentkezhet.
 • Látásproblémák: a magas vércukorszint változásokat okozhat a szemlencsében, ami látászavarokhoz vezethet.
 • Lassú sebgyógyulás: a magas vércukorszint gátolhatja a sebgyógyulást és növelheti a fertőzés kockázatát.
 • Testtömeg vesztés: különösen a 1-es típusú cukorbetegség esetén előfordulhat testtömeg vesztés, mivel a szervezet nem képes hatékonyan felhasználni a glükózt és zsírt.
 • Fokozott fertőzési hajlam: a magas vércukorszint csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, növelve a fertőzések kockázatát.
 •  Zsibbadás és bizsergés: a magas vércukorszint perifériás neuropátiát okozhat, ami zsibbadást és bizsergést okozhat a végtagokban.

Fontos megjegyezni, hogy a cukorbetegség tünetei változhatnak, és azok nem mindig egyértelműek vagy azonnal felismerhetőek. Ha észlelsz ilyen tüneteket magadon, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

 

Elhízás

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint az európai régióban a felnőttek 2/3-a és minden harmadik általános iskoláskorú gyermek túlsúllyal vagy elhízással él, melyet a pandémia csak súlyosbított az utóbbi évek során.

Az elhízás egy olyan állapot, amikor a testtömegindex (Body Mass Index = kg/m2) magasabb, mint a normális tartományban szereplő értékek. Az elhízás azt jelenti, hogy az egyén testtömegindexe 30 kg/m2 felett van.

Az elhízás gyakran az energiabevitel és az energiafelhasználás egyensúlyának zavarai, valamint genetikai, életmódbeli és környezeti tényezők vagy bizonyos betegségek kombinációjaként jön létre.

Növelheti szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, valamint ízületi és légzőszervi problémák kialakulásának kockázatát. Az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és életmódbeli változtatások segíthetnek az elhízás megelőzésében és kezelésében.

Az elhízás diétája általában egyéni szükségleteken alapul, és fontos az egészséges táplálkozás elveinek betartása.

Néhány általános ajánlás lehet:

 •  Energiabevitel csökkentése,
 • Egyénre szabott egészséges étrend kialakítása,
 • Megfelelő folyadékfogyasztás,
 • Rendszeres fizikai aktivitás.

Az alultápláltság

Az alultápláltság egy olyan állapot, amikor az egyén nem visz be megfelelő mennyiségű táplálékot és tápanyagot a szükségletei kielégítéséhez, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Alultápláltság következhet be különböző okok miatt, például nem megfelelő étrend, krónikus betegségek, rossz táplálkozási szokások vagy rossz anyagi körülmények miatt.

Az alultápláltság jele és következménye lehet:

 • Testtömeg csökkenés: az egyén testtömegének csökkenése a nem megfelelő táplálkozás eredményeként.
 • Gyengeség és fáradtság: az alultápláltság hatással lehet az energiaszintre, vezethet gyengeséghez és kifáradáshoz.
 • Immunrendszer gyengülése: az elégtelen tápanyagbevitel csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, növelve a fertőzések kockázatát.
 • Csontok és izmok vesztesége: az alultápláltság károsíthatja a csontokat és izmokat, ami a fizikai funkciók csökkenéséhez vezethet.
 • Hormonális egyensúly felbomlása: az elégtelen táplálkozás kihatással lehet a hormonális rendszerre, ami számos szervrendszer működését érinti.
 • Mentális egészségproblémák: az alultápláltság befolyásolhatja a mentális egészséget is, például depressziót vagy szorongást okozhat.
 • Fejlődési problémák: különösen gyermekeknél az elégtelen táplálkozásnak hosszú távú hatásai lehetnek a növekedésre és fejlődésre.

Az alultápláltság kezelése magában foglalja a megfelelő táplálkozás biztosítását és szükség esetén orvosi kezelést. Az alultápláltság súlyosságától függően az orvosok átfogó értékelést végeznek, hogy meghatározzák a megfelelő kezelési tervet.

Dietetika árlista

Dietetikai tanácsadás22.000 Ft

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!
Rendelés helye: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: 06-20 / 408-4584