Logopédia

Rendelőnkben minden lehetőség adott komplex fogászati kezelések elvégzésére.
Fogszabályozás mellett, nyelv-és beszédfejlődési zavarokkal, szerzett nyelvi- és beszédzavarokkal, szabálytalan nyeléssel, arcizom működés egyensúlytalanságával, állkapocsízületi panaszokkal széleskörűen foglalkozó logopédiai szakrendelésünk is működik.

Sikeres fogszabályozás logopédus segítségével

A logopédia és a fogszabályozás szoros együttműködést kíván a nyelvlökéses nyelés és a hozzá társuló tünetek kezelésében.
Fent említett esetekben a fogszabályozás az arcizmok és a nyelv erősítésével – szükség esetén lazításával – az arcizomzat, artikulációs izomzat működési egyensúlyának kialakításával, harmonikus működésével, helyes nyeléstechnika kialakításával, a megfelelő légzés és beszédtechnika elsajátítása mellett válik igazán eredményessé.
A fogszabályozást kiegészítő logopédiai kezelés lehetővé teszi, hogy a nyelv által a fogsorokra kifejtett nem kívánatos erőhatásoktól az érintett területek mentesüljenek, a nyelv, az ajkak, az arc izomzatának szabályos nyugalmi helyzete és működéskor alkalmazott mozgásai a kellő erősségi állapotba és harmóniába kerüljenek, és abban automatizálódjanak.

Milyen esetekben szükséges logopédus segítsége?

A logopédiai ellátás feladata a beszéd, a hangképzés és a nyelvi képesség zavaraihoz kapcsolódó prevenciós, állapotmegismerési- és terápiás tevékenység.
A logopédiai terápia során szakemberünk fényt derít a helytelen szokásokra, kedvezőtelenül eltérő működésekre akár a beszéd, akár a hanghasználat, akár a szóbeli- és írásbeli nyelvhasználat terén. Rugalmassá, jól koordinálhatóvá tesszük az ajak, a nyelv izmait, hogy automatikussá válhasson a helyes nyeléstechnika. Ezt követően lehet csak sikeres és tartós a fogszabályozás.

Az alábbiak esetén nyújt segítséget:

 • nyelvlökéses nyelés terápiájában;
 • nyelvi késés, megkésett beszédfejlődés, nyelvfejlődési zavar terápiájában;
 • artikulációs zavarok (közismerten „pöszeség”) kezelésében;
 • rezonanciazavarok (orrhangzósság) kezelésében;
 • a hanghasználat patalógiás eltéréseinek (diszfónia, pl. rekedtség) terápiájában;
 • dadogás és hadarás (beszédritmus-zavarok) logopédiai terápiájában;
 • szerzett-, és/vagy a beszédet vagy nyelvhasználatot érintő, veleszületett, vagy megbetegedések következtében kialakuló zavarok tüneteinek enyhítésében, felszámolásában (pl. stroke következtében kialakuló dizarthria, afázia);
 • diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia (tanulási zavarok, nehézségek) terápiájában
 • beszédtechnikai ismeretek és gyakorlottság fejlesztésében, például professzionális beszélők, nyilvános beszéddel rendszeresen foglalkozók körében.

Ki végzi a kezeléseket?

Ismerje meg kollégáinkat

 • Kálló Veronika

  Kálló Veronika

  Logopédus

  Érdeklődésemnek, habitusomnak ez a csodálatos munkálkodást lehetővé tévő hivatás mindig is, ma is és továbbra is megfelel, táplál és éltet.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!

Bővebben a logopédiai esetekről

Nyelvlökéses nyelés:

Ez a nyelésforma kisgyermekként, körülbelül három éves korig fiziológiásnak tekinthető, de előfordulása az életkor előrehaladtával csökken és idővel megszűnik. Általában a vegyes fogazat megjelenésétől tekinthetjük a nyelvlökéses nyelést kórosnak.
Helytelen nyelés folyamán a nyelv nem végzi el a szükséges felfelé irányuló mozdulatot, hanem a fogsorok közé csúszik, de legalább is azoknak alul, felül, vagy oldalt nekitolul. Így a nyelv nyelés során erőt fejt ki a fogakra és a száj körüli, szájtéren belüli, szerkezeti és működésbeli izomegyensúly felborul, alul- és túlműködések jelentkeznek az arcizomzatot, az ajakizomzatot és a nyelvizomzatot érintően. Jól észlelhető esetben akár rés is kialakulhat a nyelvlökésben érintett területén a fogsorívnek. Ezekben az esetekben a fogszabályozás nem lehet teljesen sikeres, ha a kóros nyelési mechanizmust nem szüntetjük meg, mert a fogszabályozó készülék mechanikus ereje és a nyelvműködés ellentétes irányú erőhatásoknak teszik ki a fogakat.
Így könnyen előfordulhat, hogy a fogszabályozó kezelés mellett a nyelvlökéses nyelés:

 • csökkenti a fogszabályzás hatékonyságát
 • megnöveli a fogszabályzás időtartamát
 • vagy a fogszabályzó eltávolítás után a fogak (részben, vagy egészében) visszarendeződnek a fogszabályzás előtti állapotba

Ezért fogszabályozó kezeléssel csak a nyelvlökéses nyelés tüneteit tudjuk ideiglenesen kezelni, a kiváltó okot csak logopédus közreműködésével lehet megszüntetni.

Nyelvfejlődési zavar

Nyelvfejlődési zavar akkor áll fenn, ha a gyermeknek vagy felnőttnek nehézséget okoz a beszéd képzése és/vagy a beszéd/nyelv megértése.
A nyelvi elmaradásnak több formája van:

 • késhet a beszédindulás kezdetének időpontja,
 • lassabb lehet a fejlődés sebessége; illetve
 • eltérhet annak minősége.

Lehetséges, hogy a megkésett nyelvi fejlődést mutató gyermek pár éven belül felzárkózik a korcsoportjához, de az is lehet, hogy sosem éri el a tipikusnak tekinthető felnőtt nyelvi szintet.
Logopédusunk támogatása jelentősen hozzájárulhat ezen állapot javulásához.

Artikulációs zavar – pöszeség:

Olyan zavar, amely leginkább a gyermek beszédfejlődésének késésében mutatkozik meg. Ép beszédfejlődés esetén a gyermekek artikulációja egyre pontosabb és fejlettebb lesz. A funkcionális és az élettani pöszeség megkülönböztetése a logopédus kompetenciájába tartozó feladat. Az élettani pöszeség általában ötéves korra megszűnik. Amennyiben a gyermek artikulációjában továbbra is megfigyelhetők hangcserék, kihagyások vagy torzítások, úgy logopédiai kezelésre lehet szükség.

Logopédiai állapotfelmérés és kezelés folyamata:

A logopédiai vizsgálat célja, hogy a nyelv, beszéd és hangképzés rendellenes állapotát
feltárárja és kezelje.
Ennek folyamatát olyan diagnosztikai feladatok sora alkotja, amelyek az egyes kórképekre vonatkozóan speciálisak, konkrétak.
Pácienseink számára minden esetben személyre szabott kezelési tervet készítünk, az izomműködésbeli rendellenességeket figyelembe véve.

Milyen életkorban nyújt megoldást a logopédus?

A fent említett rendellenességek terápiás kezelését mind gyermek, mind felnőttkorban el lehet és kell kezdeni.
Ma már egyáltalán nem különleges az, ha felnőttek logopédushoz járnak.

A klasszikus logopédia szűrő- és kiegészítő vizsgálatok alkalmazása életkori sajátosságainak megfelelően különböző tesztek alapján:

 • a beszéd artikulációjának vizsgálata (artikulációs zavar, beszédszűrése)
 • nyelésfunkció vizsgálat (nyelvlökéses nyelés vagy infantilis nyelés terápiája)
 • nyelvi- és beszédfejlődési zavar vizsgálata (specifikus nyelvfejlődési zavar terápiája)

Logopédia árlista

Logopédiai terápia7000 Ft/alkalom
Myofunkcionális terápia10.000 Ft/alkalom

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!
Rendelés helye: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: 06-20 / 408-4584