Bőrgyógyászat

A bőrünk egy nagyon sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, melynek működése sok szempontból pótolhatatlan.

A bőrproblémák nemcsak esztétikai, de egészségi problémát is jelenthetnek.

Bőrünk a szervezet általános állapotának tükre, melyen a legkisebb egyensúlyzavar is meglátszik. Bőrünk gyakran, különböző belszervi betegségekre, hiányállapotokra, belső gyulladásra, akár tumorokra is felhívhatja a figyelmet, hiszen a bőrgyógyászati elváltozások egy része összefügg a belső folyamatokkal (allergia, intolerancia, gyulladásos gócok, hormonális eltérések, enzim zavarok), más szervek eltérésével. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk az alapos kivizsgálásra, a tünetek okának részletes feltárására.

A bőrbetegségek egy része hosszú ideig észrevétlen maradhat, mert panaszt nem okoz, és sokszor nehezen észrevehető helyen van.

Emiatt fontosnak tartjuk a rendszeres szűrővizsgálatot, mint például az anyajegyszűrést!

Mikor, milyen panaszok esetén érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?
 • az anyajegy színe, formája, mérete megváltozik
 • pigmentációs zavarokkal (festékhiány, májfoltok, öregségi foltok, szeplők)
 • ismeretlen eredetű hólyagok, kiütések jelennek meg a bőr felszínén
 • allergiás bőrreakció, csalánkiütés lép fel
 • bakteriális, vírusos, vagy gombás fertőzés nyomán égő, viszkető hólyagok, sebek jelennek meg
 • rovarcsípést követően hólyagok, kiütések jelentkeznek, tartósan gyulladt a csípés környéke
 • bőrnövedékek (pl. a testhajlatokban, nyakon megjelenő fibróma) jelenléte esetén
 • tartós hajhullás, kopaszodás esetén
 • korpás fejbőr hatékony kezeléséhez
 • köröm problémákkal (körömgomba, benőtt köröm)
 • pattanásos, aknés bőr szakszerű kezeléséhez
 • ajak herpesz, sebek
Mi történik a bőrgyógyászati vizsgálat során?

PrimaClinic Szeged Bőrgyógyász Dr. Ágoston Dóra

 

 • Részletes anamnézis felvétel, ami a bőrtünet jellegétől függően a családi anamnézisre is kiterjedhet.
 • Fizikai vizsgálat, mely során a klinikumtól függően, nem csak az érintett régió kerül vizsgálatra, hanem esetenként az egész testfelszín is. Anyajegyvizsgálat esetén az egész testfelszín részletes vizsgálata egy speciális eszköz, a dermatoszkóp segítségével történik.
 • A pontos diagnózishoz elengedhetetlen a részletes anamnézis, beleértve a korábban használt krémek, kenőcsök és tabletták pontos alkalmazását is. Bőrgyógyász szakorvosunk a betegség kifejlődését az első tünetektől kezdve egészen a rendelőben történő megjelenésig igyekszik rekonstruálni, ezért különféle részletekre is kitér a kérdezés során. Ha rendelkezik korábbi dokumentációval a bőrelváltozásokról, vagy ismeri a korábban használt készítmények listáját, kérjük, hozza magával a gördülékenyebb anamnézis felvételéhez.
 • A bőrbetegségek egy részében sor kerülhet szövettani mintavételre, illetve további vizsgálatok (labor, belgyógyászat stb.) elvégzésére is.
 • Jóindulatú bőrdaganatok, vírusos szemölcsök eltávolítása elektrokauterrel, vagy folyékony nitrogénnel történik.
 • Terápia beállítása, megbeszélése.
 • Bizonyos bőrbetegségek esetében gondozásba vétel.

A szakszerű bőrgyógyászati ellátáshoz, a problémák hátterének kiderítéséhez sokféle laboratóriumi és egyéb vizsgálatot tudunk rendelőnkben, illetve szolgáltató partnereink segítségével elvégezni, amelyek az oki kezelést teszik lehetővé.

Mi a különbség az esztétikai és a hagyományos bőrgyógyászat között?

Az esztétikai és a hagyományos bőrgyógyászat közötti különbség a kezelendő dolgokban rejlik. Míg az utóbbi a már meglévő bőrbetegségek gyógyításával foglalkozik, addig az esztétikai bőrgyógyászat a páciens által problémásnak vélt “hibák”, zavaró elváltozásokra nyújt megoldást.

Ki végzi a kezeléseket?

Ismerje meg kollégáinkat

 • Dr. Ágoston Dóra, PhD.

  Dr. Ágoston Dóra, PhD.

  Bőrgyógyász-, nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

  Dr. Ágoston Dóra, PhD. Bőrgyógyász-, nemigyógyász, kozmetológus szakorvos vagyok. Az általános bőrgyógyászati betegségek kezelése mellett esztétikai beavatkozások elvégzésével is foglakozom. Bőrgyógyász szakorvosként 2021 óta dolgozom. PhD tudományos doktori fokozatomat 2023-ban dermato-onkológiai témában szereztem (bőrdaganatok időbeli felismerése és ellátása). Szeretettel várom eddigi és leendő pácienseimet!

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!

Bővebben

Mik a leggyakoribb bőrbetegségek?

Ahogy korábban is említettük bőrünk a szervezet általános állapotának tükre, melyen a legkisebb egyensúlyzavar is meglátszik, hiszen a bőrgyógyászati elváltozások egy része összefügg a belső folyamatokkal (allergia, intolerancia, gyulladásos gócok, hormonális eltérések, enzim zavarok), más szervek eltérésével.

Sajnos a környezeti károsító hatások következtében is kialakulhatnak bőrproblémák, pl. irritatív bőrgyulladás, bőrfertőzések pl. ótvar, orbánc, herpesz, gombásodás, vírusos szemölcs, condyloma, UV fény okozta károsodás miatt fellépő anyajegyek, keratózisok, bőrrák, melanoma vagy a rovarcsípések.

A leggyakoribb bőrbetegség a pattanásosság, az acne, a faggyúmirigyek túlműködése, eldugulása és gyulladása miatt kialakuló krónikus bőrelváltozás, amit sokan tévesen bagatellizálva házi praktikákkal, drogériában vásárolt szerekkel próbálnak kezelni. Fontos azonban bőrgyógyász szakemberhez fordulni, ugyanis helytelen kezelés esetén egész életre szóló hegesedés alakulhat ki. Ennek eltüntetése komoly szakmai kihívás.

Az acnéhoz hasonlóan az arcon jelentkező rosacea inkább a középkorúak betegsége, ahol a faggyúmirigyek mellett az erek érintettsége is szerepet játszik,illetve a férfiakra jellemző rhinophyma (rinofima), melyre a nagy karfiol szerű orr jellemző.

Szintén gyakori bőr probléma a pikkelysömör vagy psoriasis, ami genetikai hajlamon alapuló, elszarusodási zavarral és immunológiai eltérésekkel járó bőrbetegség. Számos megnyilvánulási formája lehet,melyek kezelése változatos,személyre szabott kezelési stratégiát igényel a tapasztalt bőrgyógyász szakember részéről.

Az ekcéma különböző típusai csecsemőkortól az idős korig érinthetik a pácienseket, sok esetben krónikus vagy visszatérő bőrgyógyászati problémákat okozva. Külső és belső hatások sokszor komplex összhatása miatt alakul ki.

Különféle jóindulatú bőr (fibrómák, papillómák) és bőr alatti (ciszták, atheroma) növedékek ellátása szintén a bőrgyógyászat illetve a bőrsebészet területéhez tartozik rendelőnkben.

A bőrnövedékek eltávolítása a bőrgyógyász szakma szabályai szerint hagyományos szikés vagy kanteres módszerrel történhet. A kauteres eltávolítást alkalmazzuk jóindulatú szemölcsök, fibrómák, papillómák, condylomák esetén, míg a pigmentált anyajegyeket kötelező teljes egészében szikével kimetszeni és szövettani vizsgálatnak alávetni.

Bőrgyógyászat árlista

Szakorvosi konzultáció20.000 Ft
Kontroll vizsgálat (3 hónapon belül)15.000 Ft
Anyajegyszűrés20.000 Ft
Jóindulatú bőrdaganatok, fibrómák eltávolítása elektrokauterrel5.000 Ft1 - 5 db
Jóindulatú bőrdaganatok, fibrómák eltávolítása elektrokauterrel10.000 Ft5 - 10 db
Jóindulatú bőrdaganatok, fibrómák eltávolítása elektrokauterrel15.000 Ft10 db felett
Jóindulatú elváltozások krioterápiás (fagyasztásos) kezelése5.000 Ft1 - 5 db
Jóindulatú elváltozások krioterápiás (fagyasztásos) kezelése10.000 Ft5 - 10 db
Jóindulatú elváltozások krioterápiás (fagyasztásos) kezelése15.000 Ft10 db felett

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!
Rendelés helye: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: 06-20 / 408-4584