Sebészet

A szegedi PrimaClinic Egészségközpont sebészeti szakrendelésén szakorvosunk a szűrővizsgálat során felfedezett vagy már panaszokat okozó elváltozások, általános sebészeti problémák gyógyításában tud segíteni.

Prevenciós jelleggel, tünetmentesség esetén is  javasolt a sebészeti szűrővizsgálaton való részvétel annak érdekében, hogy időben felismerjük, kiszűrjük és kezeljük, az egyes sebészeti beavatkozást igénylő elváltozásokat, betegségeket.

Rendelőnkben Dr. Leprán Ádám kiváló sebész szakorvosunk magas szintű szakértelemmel, odafigyeléssel, türelemmel és sok szeretettel várja pácienseit.

 

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni sebész szakorvosunkat?

Ambuláns sebészeti szakrendelés során a betegek krónikus hasi panaszainak kivizsgálását, hasi képalkotó, labor és egyéb leletek konzultációját, anyajegyek, egyéb bőrelváltozások eltávolítását, benőtt körmök sebészeti ellátását, lágyrész daganatok pl.: lipómák (zsírdaganatok), atheromák (kásadaganatok) eltávolítását, kisebb tályogok sebészi megoldását végezzük, illetve foglalkozunk krónikus sebek kezelésével, kezelési tervének kialakításával is.

A kisebb beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben, a sterilitás szabályainak megfelelően végezzük. Minden eltávolított képletet szövettani vizsgálatra küldünk.

Emelett proktológiai panaszok vizsgálatára, anoscopos eszközös vizsgálatra, kisebb perianalis tályogok feltárására, fistula drainage-ra, aranyerek gumigyűrűs ellátására is lehetőség van.

Ki végzi a kezeléseket?

Ismerje meg kollégáinkat

 • Dr. Leprán Ádám

  Dr. Leprán Ádám

  Sebész, proktológus szakorvos

  Dr. Leprán Ádám sebész, proktológus szakorvos vagyok. A sebészeti eljárások mellett munkám során nagy hangsúlyt fektetek a műtétek előtti kivizsgálásra, a megfelelő előkészítésre, az operáció utáni utánkövetésre, kontrollokra és az utógondozásra is a legjobb gyógyulási eredmény elérése érdekében. Pácienseimet odafigyeléssel, türelemmel és sok szeretettel várom rendelésemen akár magyar, akár angol nyelven.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!

Bővebben a sebészeti beavatkozásokról

Hogyan zajlik egy sebészeti vizsgálat?

Rendelőnkben a betegség feltárása minden esetben egy fizikai vizsgálattal kezdődik, majd a páciens egyéb kórképének feltérképezésével folytatódik. Dr. Leprán Ádám sebész szakorvosunk az anamnézis ismeretében dönti el a beavatkozás szükségességét.

A sebészi beavatkozás felületi fertőtlenítést követően, lokális (helyi) érzéstelenítésben, steril eszközökkel végezzük. A műtét során az elváltozás sebészeti megoldásán felül, törekszünk a legtökéletesebb kozmetikai eredményt elérni, ami a modern műtéti technika és a korszerű varróanyagok alkalmazásával valósul meg.

Ambuláns sebészeti beavatkozást követően steril kötést helyezünk a kezelt felületre, amely egyrészt kontrollálja a seb bakteriális állapotát (kizárja a sebfertőzést), másrészt gyors sebgyógyulást biztosít.

A beavatkozást követően szakorvosunk minden esetben írásos zárójelentéssel, és személyre szabott kezelési tanácsokkal látja el a pácienst az esedékes kontroll időpontjának egyeztetése mellett.

Mik a leggyakoribb ambuláns sebészeti beavatkozást igénylő elváltozások?

A lent felsorolt elváltozások kezelése járóbeteg ellátás keretein belül rendelőnkben is elérhető!

Atheroma (kásadaganat): Jóindulatú, közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő, tömött, tokkal rendelkező elváltozás. Kialakulásának oka a faggyúmirigyek kivezetőcsövének elzáródása, melynek következtében a folyamatosan termelődő kásás állagú faggyú kitágítja a mirigytömlőt.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az atheromak sajnos gyakran befertőződnek ilyenkor tályogok alakulnak ki, amik hosszú ideig váladékozó sebek kialakulásához vezetnek. Rendkívül lényeges az időben, nyugalmi állapotban történő műtéti eltávolítás, mivel a végleges gyógyulás feltétele, a tokkal együtt való kimetszés.

Eltávolítása: teljesen fájdalommentesen helyi érzéstelenítésben történik, mérettől ill. elhelyezkedéstől függően kb. 10-30 percet vesz igénybe. A bőrmetszés varrattal történő zárása kiváló gyógyulási eredményt ad.

Lipoma (zsírdaganat): A lipoma a leggyakoribb lassan növekvő daganat az emberben. Kialakulásának és növekedésének okai ma még nem ismertek.

Általában a bőr alatti zsírszövetben alakul ki, leggyakrabban a nyakon, a háton, a karokon, a hason vagy a combokon.

Eltávolításuk mindenképpen javasolt, hiszen egyfelől, egy lipomának tűnő elváltozásról csak a szövettani feldolgozás után lehet biztosan tudni, hogy jó vagy a rosszindulatú, másrészről minél később történik a műtét, annál nagyobb metszésből lehet csak eltávolítani.

Festéksejtes anyajegy (naevus): Az anyajegyek a bőrön kialakuló jóindulatú elváltozások, melyek színükben, szerkezetükben, felszínükben a környező bőrtől eltérnek.

Eltávolításuk az esztétikán túl bőrgyógyász javaslatára történik.

Benőtt köröm: Leggyakrabban a nagylábujjon alakul ki ez a fájdalmas elváltozás, amely a szűk cipő viselése vagy a nem megfelelő lábápolás, körömvágás eredménye.

A fájdalommal járó, a körömágy és a környező lágyrészgyulladással kísért benőtt köröm folyamatát a mechanikus irritáció tartja fenn.

Kezelése: A beavatkozás vezetéses érzésételenítésben zajlik. A sebészeti kezelés alkalmával a a lágyrészeket nyomó, túlnőtt körömszakaszt, a gyulladásban lévő körömsáncot eltávolítjuk. Az eltávolítás utáni vérzést csillapítjuk és gyulladáscsökkentő készítménnyel bekötjük. A gyulladt rész felszabadul a nyomás alól, így elkezdődhet a gyógyulás folyamata.

Klinikai ellátást igénylő általános sebészeti problémák

Rendelőnkben a lenti esetek diagnosztizálására és tanácsadásra van lehetőség. A Műtéti beavatkozásokhoz klinikai körülményekre van szükség, ami járóbeteg ellátás keretein belül nem valósítható meg.

SÉRVEK

Sérvnek (hernia) általában a hasfal rétegei között előtüremkedő hasi szerveket, elsősorban a beleket, bélzsírt tartalmazó hashártyatasakot nevezzük.

A sérvek rendszerint a hasfal leggyengébb, a hasüregi nyomásnak legkevésbé ellenálló pontjain alakulnak ki.
A lágyéksérvek mellett gyakran alakul még ki sérv a korábbi műtéti hegben (hegsérv), a köldökben (umbilicalis sérv), a köldök és a szegycsont között területen (epigastrialis sérv), ill. főleg nőknél combhajlatban (femoralis sérv).

Kezelése: Legtöbbször a sérveket sebészeti módszerekkel tudjuk gyógyítani. A sebészeti módszerek között léteznek nyitott (hagyományos) és laparoscopos technikák. Az elsőnél a sérvet kívülről keressük fel, majd látjuk el, míg a laparoscopos technikával a hasüreg felől dolgozunk a sérven és oldjuk meg azt a kamerás rendszert felhasználva.
Manapság a sérvsebészet minimális rizikóval és szövődménnyel járó terület, így a betegek gyorsan és problémamentesen regenerálódnak a műtétből.

EPEKÖVESSÉG

Az epekövesség az epeutak és az epehólyag betegsége, amely során apró vagy esetenként nagyobb kőszerű képződmény keletkezik. Ha az epét alkotó elemek (víz, koleszterin, foszfolipidek, epesavak) aránya felborul, akkor besűrűsödhet, és kövek képződhetnek.

Az epekövesség főbb tünetei: Az esetek többségében az epekő tünetmentes, főként, ha kevés és kis méretű kő van. Tünetek akkor keletkeznek, ha a kövek akadályozzák vagy zavarják az epe szabad folyását, illetve ha ezáltal epehólyag-gyulladást okoznak:

 • hirtelen hasi fájdalom vagy fájdalom a hátban, esetleg a jobb váll környékén (epeköves görcs, epekólika)
 • a bőr és a szemfehérje sárgulása
 • láz
 • hányinger, hányás
 • izzadás
 • puffadás, szélgörcs
 • világos színű széklet
 • sötét vizelet.

Az epekövesség diagnosztizálása:

Vannak esetek, amikor az epekövesség a tünetek alapján is jól diagnosztizálható, de az is előfordul, hogy a tünetmentesség miatt csak egyéb vizsgálatok alkalmával veszik észre:

 • laborvizsgálatok – a bilirubin és a májenzimek vérszintje
 • hasi ultrahang
 • CT, MRI, röntgen.

Az epekövesség műtéti kezelése:

A leggyakoribb terápiás megoldás a műtét, amely során eltávolítják az epehólyagot. A tünetek súlyosságától függően a műtét lehet azonnali beavatkozás vagy előjegyzéses. Többnyire laparoszkópos technológiával végzik, amely során három apró vágást ejtenek a hason, és azokon keresztül távolítják el az epehólyagot.

A laparoszkópos műtétek jól és gyorsan gyógyulnak, az esetek többségében különösebb komplikáció nélkül. Ha az epehólyag károsodott, vagy a gyulladás mértéke nagy, indokolt lehet a hagyományos műtéti beavatkozás is. Az epehólyag eltávolítása után teljes értékű életet lehet élni.

 

Sebészet árlista

Sebészeti első szakorvosi vizsgálat22.000 Ft
Sebészeti (kontroll) szakorvosi vizsgálat18.000 Ft
Kisműtét szakrendelőben (anyajegy eltávolítás, tályog feltárás)36.000 Ftminden további eltávolítás + 8000 Ft
Szövettani vizsgálat12.000 Ft / db
Benőtt köröm kezelése35.000 Ft
Lipoma eltávolítás 1 db-ig40.000 Ft
Konzultáció18.000 Ft

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!
Rendelés helye: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: 06-20 / 408-4584