Proktológia

A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára, és kezelésére szakosodott területe.

Betegségei közül leggyakoribb az aranyér betegség, a végbélrepedés és a végbéltáji fájdalom. Ezen túl a proktológia betegségei közé tartoznak a jó-és rosszindulatú daganatok, polipok,  vérrög okozta panaszok, végbéltáji bőrelváltozások, tályogok, sipolyok, fertőző nemi betegségek okozta tünetek, illetve a gyulladásos bélbetegségeknek (IBD) a béltraktus ezen szakaszán megnyilvánuló formái. A végbéltáji fájdalom hátterében gyakran a záróizom és kismedencei izomzat működési zavara áll.

A szegedi PrimaClinic Egészségközpont proktológiai szakrendelésén Dr. Leprán Ádám sebész szakorvosunk magas szintű szakértelemmel, odafigyeléssel, türelemmel és sok szeretettel várja pácienseit.

Mikor, milyen panaszok esetén érdemes proktológushoz fordulni?
 • Az aranyerek stádiumuktól függően okozhatnak kezdetben fájdalommal nem járó, friss, csöpögő, végbéltáji vérzést, később kifordulva a végbélből váladékozást, viszketést, bőrirritációt. Végső stádiumban kizáródva a végbélnyíláson keresztül tűrhetetlen fájdalommal járnak, mely azonnali műtéti beavatkozást igényel.
 • A végbéltáji berepedések székelés során fellépő éles, szúró, égő jellegű fájdalommal járnak, friss vérzéssel kísérve.
 • A végbélből történő váladékozás hátterében megbújhatnak daganatok, gyulladásos vastagbél betegségek, polipok, de nem ritkán a szexuális úton terjedő nemi betegségek (STI) is okozhatnak ilyen jellegű tüneteket.
 • Hirtelen kialakuló, pár nap alatt többszörösére növekvő, feszítő, nyomó jellegű panaszokat okozó, végbéltáji duzzanat hátterében sokszor diagnosztizálhatunk tályogot, vérrögöt.

Annak ellenére, hogy egy kényes, intim terület betegségeiről van szó, elengedhetetlen hangsúlyozni a mielőbbi szakorvosi vizsgálat és a helyes diagnózis felállításának fontosságát, melyet követően egyénre szabott kezelést tudunk felállítani.

Elhanyagolva ugyanis a végbéltáji betegségek előre nem látható szövődményeket, kellemetlenségeket tudnak okozni, nem beszélve az esetleges félelem, bizonytalanság okozta szorongásról.

Ki végzi a kezeléseket?

Ismerje meg kollégáinkat

 • Dr. Leprán Ádám

  Dr. Leprán Ádám

  Sebész, proktológus szakorvos

  Dr. Leprán Ádám sebész, proktológus szakorvos vagyok. A sebészeti eljárások mellett munkám során nagy hangsúlyt fektetek a műtétek előtti kivizsgálásra, a megfelelő előkészítésre, az operáció utáni utánkövetésre, kontrollokra és az utógondozásra is a legjobb gyógyulási eredmény elérése érdekében. Pácienseimet odafigyeléssel, türelemmel és sok szeretettel várom rendelésemen akár magyar, akár angol nyelven.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!

Bővebben a végbél betegségeiről

Aranyeresség

Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők, ülő, mozgásszegény életmód, túlzott székletvisszatartás, székelési inger elnyomásakor létrejövő szorulás, székrekedés, hasmenés miatti kemény vagy gyakori híg széklet, rost- és folyadékszegény étrend miatt, de túlsúly, terhesség, betegségek, úgymint májbetegség, a végbélgyulladás és –daganat (rák) is elősegítheti az aranyér kialakulását.

Aranyér tünetei:
Az aranyér kitágulása miatt elődomborodás, nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás, viszketés, gyulladás, véres széklet alakulhat ki, aranyér okozta fájdalom. Az aranyér előrehaladottabb állapotban a végbélbe kiszorulva akár ki is záródhat, majd kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.

Aranyér kezelése, gyógyítása:
A vizsgálatok során gyakran azt találjuk, hogy a rekesz-, has-, kismedencei és záróizmok nem megfelelő együttműködése miatt az alhasi, kismedencei nyomás akár székeléskor, akár már a levegő nem helyes vételekor nagyban fokozódik, amely hosszú távon az aranyerek kialakulásához vezet.

Az ideális kezelés és utógondozás nagyban függ nem csak az aranyerek fajtájától, de egyéb más problémától, élethelyzettől, életviteltől, elvárástól, lehetőségektől is.

Végbélrepedés (fissura):

A végbélgyűrűben hosszanti irányban húzódó, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló seb. Kialakulásában fontos a kemény széklet, vagy éppen az ismétlődő hasmenés, esetleg a, bizonyos ételekre való intolerancia, (elsősorban tejre) vagy a beteg számára még ismeretlen gyulladásos bél betegség, de fontos tényezője a stressz is.

Az erős, állandó szúró fájdalommal, vérzéssel járó állapot fennmaradásában fontos a záróizom fokozott tónusa, feszülése. Emiatt minden egyes székelésnél újból és újból felszakad a seb.A repedés hosszas fennállása a végbél záróizom szűkületéhez, hegesedéséhez, deformálódásához, tartós károsodásához vezethet.

Kezelése:
A terápia lényege először kideríteni a repedés okát. Krónikus, nem gyógyuló repedéseknél eltávolítjuk ambulánsan néhány perc alatt helyi érzéstelenítésben elektromos kaccsal, vértelenül, a repedés külső és belső szélén nőtt növedékeket, esélyt adva a gyógyulásra. A végbélrepedés gyógyításával klinikánkon kitűnő eredményeket értünk el.

Végbélsipoly (fistula):

A végbélsipoly esetében ez a cső egy kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között.
A végbélsipoly kialakulásáért általában a bélfal izomrétegei között, ritkábban még ennél is mélyebben elhelyezkedő a végbél üregébe nyíló mirigyek gyulladása a felelős.

Végbélsipoly tünetei:
Állandó viszketés altájon, bőrirritáció, csípő, fájdalmas érzés, gyulladás, váladékozás és az azt kísérő kellemetlen szag.

Végbélsipoly vizsgálata:
A végbélsipoly különböző vizsgálati módszerekkel diagnosztizálható.
A vizsgálat típusa és eszközei függenek a sipoly elhelyezkedésétől, jelenlegi állapotától.

Végbéltályog

A végbél körüli lágyrészekben kialakult gennykeltő baktériumok okozta gyulladásos folyamat eredménye, a végbél mirigyeiből indul ki. A gyulladás átterjed a végbél körüli kötőszövetre, és a végbélnyílás mellett fájdalmas, piros dudorként jelenik meg. Kialakulását hidegrázás, magas láz (40-42 C fok) kíséri. Kialakulását elősegíti a nem megfelelő higiénia, cukorbetegség, immunhiányos állapot, illetve végbél körüli sérülés.

A kezelés lehetőségei:
A gyulladás kezdetben gyógyszeres kezeléssel visszahúzódásra késztethető. A láz, hidegrázás, a fájdalom, a terület pirosságának fokozódása annak a jele, hogy a gennyes folyamat már kialakult, ilyenkor sürgős műtéti feltárást kell végeznünk. A műtét elmaradása esetén a végbéltályog az egész szervezetre kiterjedő szeptikus állapotot okozhat.

Vastag és végbélsebészet

Magyarországon a vastagbélrákok előfordulási gyakorisága meredek emelkedést mutat. Az általános sebészeti tevékenység jelentős részét a tápcsatorna, elsősorban a vékony- és vastagbelek  jó- és rosszindulatú betegségeinek ellátása teszi ki.

Proktológia árlista

Szakorvosi vizsgálat22.000 Ft
Szakorvosi kontroll vizsgálat18.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat anoszkóppal (végbéltükrözéssel)26.000 Ft
Aranyér gyűrűzés40.000 Ft
Kisműtét: külső aranyér kimetszése helyi érzéstelenítésben60.000 Ft
Végbéltályog kezelése45.000 Ft

Foglaljon időpontot!

Mindent elmondunk előre

Magánrendelőnknél könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-20 / 408-4584
Foglaljon időpontot!
Rendelés helye: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: 06-20 / 408-4584